Vitamina E

august 21, 2009

Cateva informatii medicale despre vitamina E (sursele sunt mentionate mai jos in continutul acestui articol)
Vitamina E se gaseste intr-o gama larga de alimente. Cele mai bogate in vitamina E sunt plantele uleioase cum ar fi soia si porumbul. De asemenea, se mai gaseste in uleiul de masline, nuci, seminte , precum si in germenii de grau.
De cata vitamina E are nevoie organismul?
Vitamina E este o vitamina care se dizolva in grasimi. Acest lucru inseamna ca nu ai nevoie de ea în fiecare zi, pentru ca in cazul vitaminelor solubile in grasimi orice surplus este stocat in grasimile din corp (fiind disponibil ulterior cand organismul va apela la el). Ar trebui sa va procurati cantitatea de vitamina E din alimentatie. In conditii normale, corpul proceseaza zilnic cam 4 miligrame de Vitamina E in cazul femeilor si 3 miligrame in cazul barbatilor.
Care sunt efectele in organism ale vitaminei E?
Vitamina E are un numar important de functii, printre care enumeram capacitatea ei de a ajuta la protejarea membranelor celulelor, actionand ca un antioxidant.
Ce se intampla daca iau prea mult?
Nu exista suficiente studii care sa arate ce efecte produce in organism luarea prea multor suplimente de vitamina E zilnic.
Sursa: http://www.eatwell.gov.uk/healthydiet/nutritionessentials/vitaminsandminerals/vitamine/
Sfatul FSA (Food Standards Agency din Marea
Britanie):

Ar trebui sa mancati variat si echilibrat pentru ca sa aduceti aportul necesar de vitamina E in organism, dar daca va decideti sa luati suplimente alimentare cu Vitamina E este recomandat sa nu luati prea multe pentru ca ar putea dauna organismului. O cantitate de maxim 540 miligrame pe zi de vitamina E nu este probabil sa produca vreun rau organismului uman.

Eu iau vitamina E din alune (din acelea neprajite – se gasesc in Mega Image si sunt la cutie de plastic. De asemenea, daca vreau sa ingerez odata mai multa vitamina E, semintele de floarea soarelui (neprajite) – se gasesc tot la superarket-uri la pungutze – ar mai fi o alta sursa pentru a face rost de aceasta vitamina in corp. De ce zic ca este important sa fie neprajite? Pentru ca prajitul inseamna de obicei o temperatura peste 40 grade celsius si nu cred ca este recomandata aceasta procesare (de obicei vitaminele dispar prin procesarea la o temperatura ridicata, iar 40-42 grade celsius este temperara la care corpul uman – viata – dispare).
Cam acestea ar fi informatiile medicale despre vitamina E.

One Response to “Vitamina E”

  1. Ask A Doctor Says:

    You have correctly pointed out the importance of Vitamin E


Lasă un comentariu